Produkt wysokobiałkowy o smaku neutralnym. Protifar stanowi dodatkowe źródło białka dla pacjentów, u których naturalna dieta nie pokrywa zapotrzebowania na białko. Może być dodawany zarówno do słodkich, jak i pikantnych potraw lub napojów.
Zastosowanie: do postępowania dietetycznego w hipoproteinemii.
Sposób przygotowania: używać wyłącznie miarki załączonej do opakowania. Jedna płaska miarka (2,5g proszku) dostarcza 2,2g białka. Umyć ręce, używać czystych naczyń, upewnić się, że wieczko puszki jest czyste. Wymieszać wymaganą ilość proszku z wystarczającą ilością płynu do uzyskania pasty o jednorodnej konsystencji. Wymieszać z potrawą lub napojem. Przygotowaną porcję pokarmu spożyć w ciągu 2 godzin. Niewykorzystana pozostałość wyrzucić. po otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, w chłodnym, suchym miejscu (nie w lodówce) i zużyć w ciągu jednego miesiąca od pierwszego otwarcia puszki.
Składniki: koncentrat białek mleka krowiego, emulgator (lecytyna sojowa).
100g proszku zawiera:
- wartość energetyczna 1560kJ/368kcal,
- tłuszcz 1,6g (w tym: kwasy nasycone 1,2g), węglowodany <1,5g (w tym: cukry <1,5g), błonnik 0g, białko 87,2g, sól 0,25g,
- składniki mineralne i pierwiastki śladowe: Na 100mg, K 140mg, Cl 80mg, Ca 1350mg, P 700mg, Mg <20mg.
Dodatkowe informacje:
Produkt bezglutenowy.
Pakowany w atmosferze ochronnej.
Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Stosować pod nadzorem lekarza.
Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 3 lat.
Nie stosować u pacjentów z galaktozemią.
Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, w chłodnym, suchym miejscu. Nie przechowywać w lodówce.
Masa netto: 225g
Producent:
Nutricia Polska Sp. z o.o.
Bobrowiecka 8
00-728 Warszawa